Els acelomats

 

 

Classificació

   Metazous

Acelomats

Pseudocelomats

Celomats

 

 
   

         Classificació:

 

   
    

             Entre tots els animals triblàstics, tan sols els platihelmints i els  nemertins (dels quals no parlam aquí) tenen un cos  homogeni i sense cap diferenciació, semblant al dels animals diblàstics: són els organismes acelomats, caracteritzats perquè l'espai originat entre l'aparell digestiu (endoderma) i la paret corporal (ectoderma) està farcit més o menyscompletament amb un conjunt de cèl lules indiferenciades, anomenat  mesènquima; accidentalment poden tenir alguns espais buits dins del seu cos que no tenen cap relació amb el vertader  celoma  o espai intracorporal dels animals més evolucionats. Per posar un exemple característic, les esponges. Per aquest fet, i també perquè l'aparició de moltes altres característiques està condicionada per això, se solen classificar com "animals inferiors". En tot cas, convé aclarir que el concepte de "superior" o "inferior" és molt relatiu i sobretot  antropocèntric  L'antropocentrisme -considerar que el centre de tot és l'ésser humà- fa referència a les suposades capacitatssuperiors de l'ésser humà, que moltes vegades i malgrat que sigui capaç de "pensar" molt, no és capaç de sobreviure en algunes situacions que resultarien ideals per a un senzill bacteri, raó per la qual no és, de cap manera, un concepte adequat per a la classificació dels éssers vius i de les seves capacitats.
 

    
 

 

Platihelmints:  

       En l'escala evolutiva ascendent, constitueixen el primer grup d'animals amb tres fulles embrionàries, o triblàstics, malgrat que no tenguin celoma, que està substitu‹t per un conjunt compacte de cèl lules anomenat "mesènquima". Constitueixen, per tant, un estadi intermedi entre els diblàstics i els triblàstics, cosa que es pot comprovar per la presència de gònades, protonefridis, òrgans sensorials i un sistema nerviós  ganglionar  quasi tots derivats del mesoderma.   Són animals molt plans, de vegades amb forma de cinta. Típicament tenen una boca situada a prop de l'extrem anterior, que s'obre en la cara ventral i comunica amb un intestí format per nombroses cavitats individuals sense sortida a l'exterior (no tenen anus), i en aquest sentit són, per tant, similars als metazous triblàstics primitius (protostomes). En gran part delscasos (dos dels tres grups que componen el fílum) s'han adaptat a la vida  paràsita  i llavors no tenen boca ni cap vestigi d'intestí. El sistema reproductor és  hermafrodita

Paràsits

Trematoda:  

       Se'ls coneix popularment amb el nom de "dueles", i són sempre paràsits. La mida és molt variable, entre 1 mm i 7 metres!, malgrat que el més corrent és que no sobrepassin uns pocs centímetres. Tenen típicament dos òrgans adhesius, un en posició oral i un altre en posició ventral. Hi ha dos grans tipus, segons parasitin tot el temps el mateix individu o que la fase de larva parasiti un animal i la fase adulta un altre de diferent.    El més conegut és la fascíola hepàtica, o "duela del fetge", que té un primer hoste, que és un mol lusc, i un segon, que és un vertebrat herbívor (o un ésser humà).
       Cestode:   Igual que els trematodes, són tots paràsits, i en estat adult viuen dins de les cavitats internes de l' hoste  on s'alimenten per absorció dels  nutrients a través de la cutícula. Normalment tenen un cap molt ben diferenciat, anomenat  escòlex  provist de garfis i de ventoses per subjectar-se a l'hoste; la resta del cos està formada per una gran quantitat de peces individualitzades i col locades linealment, anomenades  proglotidis  i no tenen cap vestigi d'aparell digestiu. Els més grans poden arribar als 12 metres de llargària.    El més conegut és la Taenia solium, paràsit de l'intestí humà, que sol tenir una mida de 3 metres; quan han madurat, els darrers  proglotidis surten a l'exterior amb la matèria fecal i, si són ingerides per un porc, formen un quist dins dels seus músculs. Si en aquest moment menjam carn de porc crua o poc cuinada, aquests quists es desenvolupen i originen una nova tènia adulta, i el cicle s'hi repeteix una vegada i una altra.

De vida lliure

Turbel.lari:  

       Són els únics del grup que generalment tenen  vida_lliure i no parasiten d'altres animals. Per això es diferencien en una major complexitat del cos, amb un aparell digestiu desenvolupat,  cilis per a la locomoció i un sistema sensorial adequat. La mida oscil la entre les dimensions microscòpiques i els 10 mm, però alguns poden arribar als 60 cm.    Són tots aquàtics, i la major part, marins, alguns amb colors molt vius i vistosos. Els exemplars grans poden "nedar" mitjançant ondulacions del cos, si bé ho fan molt lentament. El més conegut és la planària, típica de les aigües dolces.

 
     

 

 

Classificació

   Metazous

Acelomats

Pseudocelomats

Celomats